Articles in Category: Thesis

PT | UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL FACULDADE DE CIÊNCIAS ECONÔMICAS PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO RURAL FABIANA THOMÉ DA CRUZ PRODUTORES, CONSUMIDORES E VALORIZAÇÃO DE PRODUTOS TRADICIONAIS: UM ESTUDO SOBRE QUALIDADE DE ALIMENTOS A P

Thesis

ABSTRACT

The debate on the valorisation of traditional and artisanal food has been receiving increased attention recently. While there is growing consumer demand for natural, artisanal and unique foods, simultaneously, there is a significant discussion about the criteria used to assess these products which, given their singularity, can compromise their features if they are evaluated according to the same criteria which regulate industrial food production This research was conducted taking into account this context. For the development of this study, Serrano Cheese was taken as the object of research; this is a handmade traditional cheese made from raw milk and produced in Campos de Cima da Serra, a region located in the northeast area of Rio Grande do Sul, the southernmost state of Brazil. Empirical data were obtained from ethnographic research which prioritised information especially from producers and consumers but also from technicians and cheese sellers. The data analysis provided elements to discuss the relationship between producers’ lifestyles and cheese production; and to capture the practices, meanings and logics associated with the production and with the equipment, the tools and the raw milk employed in the production of the cheese. Regarding the consumption of Serrano Cheese, the study discusses the risk perceptions of local inhabitants in relation to the product, and the channels through which the cheeses are sold, usually based on the reputation of the producers and on close relationships. Changes in progress in the region, to varying degrees, have been resulting in alterations in the production methods, which can even affect the maintenance of those characteristics which make Serrano Cheese unique. By evidencing the significance of the knowledge legitimation employed in traditional food production, this study aims to contribute towards the enhancement and protection of this sort of production, which in turn is associated not only with the income maintenance but also with the safeguarding of the production methods and the lifestyle of producer families.

Keywords: Traditional knowledge. Raw milk cheese. Risk perceptions. Intangible cultural heritage. Peasantry. Consumption.

FR | Les organisations féminines au Burkina Faso : limites et paradoxes des dispositifs de valorisation d'un produit local, le beurre de Karité

Thesis
Les organisations féminines au Burkina Faso : limites et paradoxes des dispositifs de valorisation d'un produit local, le beurre de Karité

Les nouvelles politiques de lutte contre la pauvreté se traduisent notamment au Burkina Faso par la mise en œuvre de programmes de développement nationaux et internationaux ayant pour objectif de valoriser un produit local issu d’un travail spécifiquement féminin, le beurre de karité. À partir d’enquêtes socio-anthropologiques effectuées dans les provinces du Kadiogo et du Gourma, nous analysons ici les dynamiques sociales complexes au sein desquelles les productrices burkinabè se trouvent aujourd’hui impliquées. 

ES | Agricultura Ecológica y “Segura”. Multifuncionalidad, calidad y territorio en el contexto de la globalización

Thesis
Agricultura Ecológica y “Segura”. Multifuncionalidad, calidad y territorio en el contexto de la globalización

Esta tesis constituye un análisis de las potencialidades que presenta la agricultura ecológica para la dinamización de los espacios rurales y, especialmente, de los territorios insertos en Espacios Naturales Protegidos. Consideramos que el desarrollo que ha experimentado esta actividad en las últimas décadas en Andalucía responde a su capacidad para integrarse en el nuevo modelo de ruralidad que se propugna desde la Unión Europea, gracias a su carácter multifuncional, con efectos positivos sobre el medio ambiente, la generación de empleo y rentas, así como la obtención de alimentos más seguros y de mayor calidad.

FR | Enjeux et difficultés d’une stratégie collective d’activation des concentrations d’agro-industries rurales (Le Cas des fromageries rurales de Cajamarca, au Pérou)

Thesis
 Enjeux et difficultés d’une stratégie collective d’activation des concentrations d’agro-industries rurales (Le Cas des fromageries rurales de Cajamarca, au Pérou)

Cette thèse traite des dynamiques collectives de l’ « activation » des ressources spécifiques de la concentration d’activités fromagères du bassin laitier de Cajamarca,  au Pérou, dans le contexte de la mondialisation et de la pérennité de la pauvreté rurale. Elle apporte des connaissances sur les dynamiques de développement des concentrations d’agro- industries rurales (AIR) et des systèmes agro-alimentaires localisés (SYAL).

FR | Décentralisation, Gouvernance Participative et Dynamiques Locales de Développement - Etude de cas en milieu rural au Bénin

Thesis
Décentralisation, Gouvernance Participative et Dynamiques Locales de Développement - Etude de cas en milieu rural au Bénin

La décentralisation est perçue en économie comme un outil permettant d'ajuster l'offre à la demande de biens collectifs. Dans les politiques publiques, sa mise en œuvre est souvent justifiée par des objectifs tels que la révélation des préférences locales, la promotion de la gouvernance participative et la proximité des acteurs dans la production de biens collectifs. Dans cette thèse, l'efficacité de la décentralisation est analysée par rapport à ces différents objectifs.